Başarı Hikayeleri
Proje ve Uygulama

“En temel hedefimiz kesintisiz hizmet vermek. Synergy üzerinde çalışan bulut altyapımız sayesinde değişikliklere ve olaylara hazırlıksız yakalanmıyoruz; daha esnek ve hızlı hareket etme yeteneğine kavuştuk“

Hakan ARIBAŞ
Intertech Bulut&Veri Merkezi Servisleri Yönetimi Bölüm Müdürü

DenizBank, HPE Synergy ile
açık bankacılığın zirvesini hedefliyor.

Dijital dönüşümde yenilikçi bankacılık hizmetleriyle öncü olan DenizBank, geleceğin açık bankacılık dünyasında da HPE Synergy şekillendirilebilir altyapı sistemleriyle zir-veyi zorlayacak.

Kurulduğu 1997 yılından bu yana yenilikçiliğe, teknolojiye, Ar-Ge ve inovasyona önemli ölçüde yatırım yapan DenizBank, Türkiye’deki ilk 10 büyük bankadan biri konumunda. 14 milyondan fazla kullanıcısı bulunan DenizBank, 2019 yılında 4. büyük birleşme ve satın alma operasyonunu da tamamlamış durumda. DenizBank bugün 800’e yakın şubeye ve 14 bine yakın çalışana sahip.

2018 yılında kapsamlı bir yeniden dönüşüm programı uygulayan DenizBank; mobil bankacılık, veri odaklı bankacılık, akıllı bankacılık, açık bankacılık gibi alanlarda ileri adımlar attı.

API (Uygulama Programlama Arayüzü) üzerinden servis sağlayan bankalar arasında öncülük yapan DenizBank’ın 200’den fazla API uygulaması bulunuyor. Tüm mobil kanal uygulamaları da şu anda API’lar üzerinde çalışıyor. Tüm bireysel bankacılık hizmetleri ortak bir kanal altyapısı üzerinden sağlanıyor. 

DenizBank’ın bu yeni nesil hizmet anlayışının arkasında ise güçlü ve yenilikçi bir teknoloji vizyonu yer alıyor. DenizBank’ın tüm teknoloji altyapısı ve uygulama çözümleri Intertech şirketi tarafından karşılanıyor.

Bugün ve geleceğin bankacılığı için
tek bir BT altyapısı​

HPE Türkiye Hibrit BT Satış Uzmanı Okan Vulaş, projenin kazanımlarını ve sağladığı avantajları şöyle sıralıyor: ‘’Proje temelde bugün ve yarın oluşacak her tür iş yükü için tek bir altyapı ile cevap verecek özelliğe sahip. Günlük rutin işlemler tek bir yazılım tabanlı altyapı ile sağlanıyor.  Böylece hem yüksek maliyetli siloların ortadan kaldırılmasına hem de kaynakların hızla diğer taleplere geri kazandırılmasına yardımcı oluyor.  Bu geliştirici dostu altyapı sayesinde banka uygulamalarını çok daha hızlı geliştirip ürünleştirebilecek. 

BT yazılım geliştirme ve altyapı ekipleri birleşik API ve kapsamlı iş ortağı ekosistemi ile halihazırda kullandıkları yazılımların içerisinden tüm altyapı gereksinimlerini otomatikleştirebilecek. Yazılım tanımlı zeka ile tasarlanan ve HPE Oneview ile desteklenen HPE Synergy, tek bir kod satırı ile ilgili iş talebine dakikalar içinde kaynak sağlanmasını gerçekleştirebiliyor.’’

Hızlı ve çevik bir dijital dönüşüm
süreci yürüttük​

Dünya genelinde yaşanan Covid-19 salgını iş dünyasını ve dolayısıyla finans ve bankacılık alanındaki iş yapma biçimlerini de çok hızlı dönüştürdü. Evden dolayısıyla uzaktan çalışma modelinin hızla devreye alınması gereken dijital dönüşüm sürecinde HPE’nin DenizBank’taki projenin iş ortağı Artı & Artı, hızla gereken altyapı gereksinimlerini planlayarak hayata geçirdi. Artı & Artı Teknoloji Hizmetleri Proje Satış Müdürü Zafer Cin, Covid-19 sürecinde bankada ne tür bir altyapı değişimine gittiklerini ve projeye hangi katkıları sunduklarını şu sözlerle açıklıyor: ‘’Son dönemde dünya çapında yaşamış olduğumuz Covid-19, bize dijital dönüşümün ne kadar önemli olduğunu ve ne kadar hızlı uygulanması gerektiğini gösterdi.

Bankacılık ve finans sektöründe teknolojinin her yerde olması, en yeni teknolojilerle birlikte bu hizmetlerin kesintisiz sürdürülmesi hedefleniyor. DenizBank ana bankacılık sistemlerinde x86 mimarisinde konsolidasyon ve altyapı değişimine ihtiyaç duyuluyordu. Fiziksel, sanal ve depolama iş yükleri gözden geçirildi. İş birimleri ile bir araya gelerek ihtiyaçlar ve elde ettiğimiz çıktılar ile sürdürülebilir ve genişleyebilir çözümler tasarladık. Entegrasyon hizmetlerimizle birlikte BT kaynaklarına erişimin, uzaktan çalışmanın gerekli olduğu ve iş yüklerinin dinamik olarak hareket ettiği dönemde dahi sürekli kalmasını sağladık.”

“Tüm sanal sunucu altyapımızı VMware ile gerçekleştirmeye karar verirken HPE Synergy sunucuların gerekli esnekliği ve işlem gücünü sağlayacağını gördük. Tüm altyapıyı eski nesil sunuculardan şekillendirilebilir mimariye sahip HPE Synergy sistemlerine taşıdık.”

Hakan ARIBAŞ
Intertech Bulut&Veri Merkezi Servisleri Yönetimi Bölüm Müdürü

Bulut teknolojilerinde bir adım
ileriye gittik​.

DenizBank’ın başlattığı yeni dönüşüm programı çerçevesinde gelişen ve çeşitlenen iş ihtiyaçlarına paralel bankanın tüm BT altyapısı ve veri merkezinin de modernizasyonu gündeme geldi. Intertech, DenizBank’ın dijital dönüşüm yolculuğunda öncelikle bankanın sunucu sanallaştırma ağ altyapısına ciddi bir yatırım yaptı. Bu yatırımla birlikte bulut teknolojilerine de hızlı bir giriş oldu. DenizBank’ın bulut teknolojilerine yatırımdaki öncü rolü, bu yeni yatırımla bir adım daha ileriye taşınmış oldu.

Intertech Altyapı ve Sistem Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Kemal Özcan, banka bünyesinde altyapıda çok ciddi dönüşüm projeleri başlattıklarını söyleyerek şu açıklamayı yapıyor: ‘’Bankada organizasyon şemasından başlayarak süreçlere kadar birçok şeyi düzenlediğimiz bir dönüşüm programı başlattık. Organizasyon değişikliği, uzmanlıklar, iş yapış şekilleri, yeni bir takım disiplinlerin kazandırılması, performans yönetimi gibi pek çok konuda dönüşüme gittik. Sanallaştırmaya uygun bir altyapı sağlamak amacıyla HPE’nin Synergy sistemleri ile çalışmaya karar verdik. Altyapıları çok hızlı şekilde hayata geçirdiğimiz ortamımızda kısa sürede 80’i aşmış olan Synergy sunucu sayımız, şu an yolda olan yeni Synergy’lerin de dahil olmasıyla iki katına çıkıyor olacak. Yaklaşık 2 binden fazla sanallaştırma sunucularımızı da buraya çok hızlı bir şekilde dahil ettik.’’

Intertech Bulut&Veri Merkezi Servisleri Yönetimi Bölüm Müdürü Hakan Arıbaş da DenizBank’taki dijital dönüşüm sürecinde modern bir yapıya kavuşan BT altyapısındaki değişimi şöyle açıklıyor: ‘DenizBank’ın İstanbul’daki merkezinde yaklaşık 5 yıl önce yapılmış yeni bir veri merkezi var. Banka olarak BT kaynaklı kesintilerimizi azaltmayı, güncel teknolojiyi yakalamayı ve esnek bir altyapıya sahip olmayı hedefliyorduk. Bu doğrultuda yakın zamanda bankanın tüm kritik veritabanlarının çalıştığı sunucu, depolama, sanallaştırma altyapısını yeniledik ve geliştirdik. Öncelikle mevcut ortamı değerlendirme çalışması yaptık. Mevcut ortamımızda kullandığımız blade sunuculardan sonra sunucu altyapısı seçeneklerinden en öne çıkanı HPE Synergy oldu. Tüm sanal sunucu altyapımızı VMware ile gerçekleştirmeye karar verirken HPE Synergy sunucuların gerekli esnekliği ve işlem gücünü sağlayacağını gördük. Tüm altyapıyı eski nesil sunuculardan şekillendirilebilir mimariye sahip HPE Synergy sistemlerine taşıdık.’’

 

Kemal Özcan, Covid-19 döneminde tüm sektörlerde olduğu gibi DenizBank’ta da uzaktan çalışma uygulamasının elzem hale geldiğine dikkat çekiyor. Bu zorlu dönemde VDI teknolojisinin sağladığı kolaylık ve rahatlığın önemine şöyle değiniyor: ‘’VDI dediğimiz masaüstü sanallaştırma teknolojisi çalışanların uzaktan, evlerinden  ofise güvenli bir şekilde bağlanıp  sanki ofisteymiş gibi çalışmalarını sağlayan bir altyapı.  Bu altyapıyı devreye almak için VMware ve HPE Synergy teknolojilerinin altyapı özelliklerinden yararlandık. Bu projeye başladığımızda VDI  tarafında  yaklaşık 50 kişi hizmet alıyordu ancak salgın döneminde talep birdenbire arttı. Şu anda 1000’in üzerinde çalışan bu altyapıyı kullanıyor ve bu uygulama da bizim çok önemli bir dönüşüm projemiz oldu.‘’

En temel hedefimiz olan ‘kesintisiz
ve esnek hizmet’e ulaştık​.

Yeni mimari ile birlikte bankanın iyileşen iş ihtiyaçlarını, çalışanların hayatını nasıl kolaylaştırdıklarını ve elde ettikleri önemli kazanımları Kemal Özcan şu sözlerle ifade ediyor: ‘’Bir banka için süreklilik olmazsa olmaz. Hem teknolojik gelişmelere ayak uydurmak hem de sürekli erişilebilirlik, ulaşılabilirlik konusunu çözmek için HPE Synergy sistemlerine yatırım yaptık ve özellikle kesintisizlik, kolay kullanılabilirlik, erişilebilirlik konusunda çok iyi bir noktaya geldik. Synergy ile birlikte donanım arızalarında gözle görülür bir azalma var. Bu bizim en önemli kazanımımız. İkinci en önemli kazanımımız, VDI ile birkaç hafta içinde uzaktan çalışma sistemine geçtik.

HPE Synergy altyapımız (bu yeni altyapı) ile sunuculardan kaynaklı arızalar nedeniyle yaşadığımız servis kesintileri ciddi oranda azaldı; diyebilirim ki yüzde 20’den daha yüksek oranlarda kesintilerimiz azaldı. Synergy sunucuları sadece sanal sunucular için değil aynı zamanda sanal masaüstü bilgisayar altyapımız (VDI) için de kullanıyoruz. Yüzlerce PC’ye aynı anda yazılım yüklemek artık günler değil sadece birkaç dakikada, yüzlerce yeni PC yaratmak ise yine dakikalar mertebesinde gerçekleşiyor. Bunlar bizim için çok değerli kazanımlar.”

Hakan Arıbaş da kurumun hedeflerini ve bu hedeflere uygun kazanımlarını şu sözlerle ifade ediyor: ‘’En temel hedefimiz kesintisiz hizmet vermek. Özellikle sunucu ve sanallaştırma tarafında kesintisiz bir çalışma ortamı istiyorduk. BT altyapısına belli aralıklarla bakım yapmamız gerekiyor. Bakımlar esnasında öngörülemeyen, istemediğimiz kesintiler en aza indirilmiş  durumda. Aynı zamanda esnek çalışabilen ve kolay yönetilen bir yapıya kavuşmak istiyorduk. Karmaşık yapılardan sıyrılıp basit ve anlaşılır mimariler oluşturmaya gayret ediyoruz. Bu anlamda HPE Synergy ile oluşturduğumuz bulut altyapısı sayesinde daha esnek bir BT’ye sahip olduk. Bankadan gelen iş ve uygulama taleplerini daha hızlı karşılamaya başladık. Öngörülemeyen yük artışları gibi durumlarda daha esnek davranabiliyoruz. Synergy üzerinde çalışan bulut altyapımız sayesinde değişikliklere ve olaylara hazırlıksız yakalanmıyoruz; daha esnek ve hızlı hareket etme yeteneğine kavuştuk.

Uygulamalarımızın ihtiyaçlarına göre altyapımızı istediğimiz gibi şekillendirebiliyoruz. Örneğin disk ya da bellek kapasitesi yetersizse artırabiliyor, kart ve ağ bağlantılarını değiştirebiliyoruz.‘’

HPE Türkiye’nin tüm bu süreçte sürekli yanlarında olduğunu belirten Hakan Arıbaş, projenin başarısının iyi bir teknoloji ve güvenilir bir iş ortağına sahip olmak olarak ifade ediyor. Arıbaş bunu, ‘’Geçmişe dayalı bir kullanıcı kurum ilişkimiz vardı. Sunucu parkımızın yüzde 95’den fazlası HPE üzerineydi. Yıllardır birlikte çalışmanın verdiği birbirini tanıma, güven unsuru da vardı. HPE’nin bize sağladığı destek hizmetlerinin yetkinliği ve kalitesinden de memnunduk. Yeni dönüşümde de HPE ile olan iş ilişkimizi daha da ileriye taşımış olduk’’ sözleriyle pekiştiriyor.

Proje Hedefleri

Başarı Kriterleri ve Kazanımlar​

Proje Bileşenleri​

  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...